Бебешка кухня: Супа от червена леща и домати (10+ месеца)

Тази цветна супа е много вкусна и лесна за приготвяне. Тя е добър източник на протеини, сложни въглехидрати, каротиноиди, калий и желязо. Супата не съдържа млечни продукти, пшеница и глутен, ядки и семена, което я прави подходяща за вегетариански и вегански режим на хранене.

Количеството от рецептата е достатъчно за 4 до 6 порции за бебета или за 2-3 порции за по-големи деца в яслена или градинска възраст.

Една от съставките на супата е зеленчуков бульон, който ще бъде най-добре да се приготви в домашни условия. Кубчетата бульон, които се продават в хранителните магазини, обикновено съдържат голямо количество сол и други вещества, неподходящи за бебета и малки деца.

Продукти

  • 1 супена лъжица зехтин за готвене
  • 1 малка глава ситно нарязан лук
  • 100 грама червена леща
  • 150 милилитра зеленчуков бульон (домашно приготвен)*
  • 100 милилитра доматено пюре


Приготвяне

Зехтинът се загрява в тенджера и лукът се задушава за около 10 минути или докато омекне, но без да придобива златист цвят.

След това се добавят лещата и зеленчуковият бульон, супата се покрива с капак и се оставя да къкри леко за приблизително 45 минути или докато омекне лещата.

Следващата стъпка е да се прибави и доматеното пюре, като супата се разбърква добре. Оставя се леко да се охлади и след това се пюрира в блендер или с пасатор.

Добре е ястието да е леко затоплено преди да се сервира на детето.


Домашен зеленчуков бульон

Общо 500 грама едро нарязани моркови, целина, лук и праз се оставят да се варят с няколко стръка магданоз в 900 милилитра вода за 1 час. След това бульонът се прецежда и охлажда. Съхранява се в хладилник като може да се консумира или използва за готвене в рамките на 2 дни.

 

Рецептата е от книгата „Хранене на бебета и малки деца“ на Джудит Уилс, предоставена от издателство „Вдъхновения“