Рисова вода за кърмачета: Как да направим и ползи за здравето

Съдържание:

{title}

В този член

  • Предимства на оризовата вода за бебета
  • Хранителна стойност на ориз
  • Има ли някакви недостатъци на оризовата вода?
  • Внимание, преди да започнете да давате оризова вода
  • Как да направим оризова вода?

Оризовата вода е нишестето, оставено във водата заедно с други хранителни вещества върху кипящ ориз. Повечето майки предпочитат да хранят оризовата вода на бебетата си, преди да въведат пюре от ориз в диетата си. Тъй като е известно, че оризът е с ниско съдържание на алергени, той е идеална първа твърда храна, която се дава на бебетата, когато отбиват от кърмата. Тъй като е лесно за храносмилане и питателна, това е чудесна напитка за бебета на възраст над 5 месеца. Освен да дава енергия, оризовата вода има и други предимства при лечение на диария, екзема и треска. Прочетете по-нататък, за да научите за ползите от оризовата вода.

Предимства на оризовата вода за бебета

Водата от ориз, която е лесна за приготвяне, има няколко хранителни и функционални ползи за бебето, някои от които са:

1. Отбиване

Оризовата вода е перфектният стартер за отбиване на бебето от кърмене. Много от азиатските общности започват с хранене с оризова вода преди въвеждането на твърди храни в диетата. Като богата на хранителни вещества и лесна за усвояване, оризовата вода е идеална за подготвяне на стомаха на бебето за твърди храни. Липсват обаче всички основни хранителни вещества, съдържащи се в кърмата и не трябва да се дават като заместител.

2. Витамин Рич

Оризът е добър източник на витамини като ниацин, рибофлавин, тиамин и витамин В6. Тези важни витамини са включени в развитието на нервната система, зрението, кожата, храносмилателната система и превръщането на консумираната храна в енергия. Тъй като са разтворими във вода, те се разтварят във водата, когато оризът се вари.

3. Лекува диарията

Райс водата е ефективна, когато се прилага заедно с перорален рехидратационен разтвор (ORS) за лечение на диария при кърмачета. Той намалява дефекациите, като същевременно го прави по-малко воден. Той също има повече калории от ORS и бавно освобождава въглехидрати в червата. Може да се използва заедно с твърди храни и ORS, за да помогне на бебето да се възстанови от диария. Оризовата вода за запек на бебето е друг начин, по който може да бъде много полезен. Предлагайки много вода във всяка глътка, тя облекчава запека.

4. Успокоява екземата

Райс водата може да се използва за успокояване на сухата и люспеста кожа на бебето в случай на екзема. Показано е, че излагането на вода на вода, съдържаща оризово нишесте, значително подобрява заздравяването на кожата. Сред майките, които се тревожат за използването на прекалено много кремове и мехлеми, оризовата вода работи добре като лечение без странични ефекти.

5. Енергиен бустер

Напитката е богата на въглехидрати и е чудесен източник на енергия за всички бебета, докато е лесно смилаема. Постепенно освобождавайки въглехидрати, тя запазва енергийните нива на детето стабилни през целия ден.

6. Треска

Той е чудесен източник на енергия и хранителни вещества, когато бебетата имат треска и ядат лошо. Заедно с осигуряването на сила, тя може също да помогне за понижаване на температурата.

7. Икономичен

Оризовата вода може да се приготви с всички видове ориз, налични на пазара, тъй като почти всички сортове ориз имат предимно същите хранителни съставки. Нищо не отива в процеса, тъй като оризът може да бъде консумиран от майката, докато бебето се храни с оризова вода.

Хранителна стойност на ориз

Ориз, който е основна храна в много части на Азия, съдържа много основни хранителни вещества. Приблизителните хранителни стойности са представени по-долу:

Стойност на 100 грамаХранително съдържаниеСтойност на 100 грама13, 29 gмагнезий23 mg79.15 gкалий76 mg6.5 gнатрий1 mg0.52 gцинк1.1 mg358 kcalтиамин0.565 mg2.8 gРибофлавин0.0484.23 mgНиацин4.113 mg3 mgФолиева киселина389 ug95 mgВитамин B-60.171 mg
Хранително съдържание
вода
Въглехидрати
протеин
Общ липид
Енергия
влакно
Желязо
калций
фосфор

Има ли някакви недостатъци на оризовата вода?

1. Липсва адекватно хранене

Тъй като оризовата вода съдържа предимно разтворени хранителни вещества от ориза, нейната хранителна стойност не е почти толкова, колкото целият ориз и следователно не осигурява достатъчно количество калории, загубени по време на диария. Тъй като не съдържа натрий и калий, които са жизненоважни за организма, той може да се използва само заедно с ORS за лечение на диария.

2. Не е заместител на кърмата

Водата от ориз също не може да действа като заместител на кърмата или формулата, тъй като не съдържа всички основни хранителни вещества, необходими на бебето.

3. Може да причини алергия

Ако децата са предразположени към хранителни алергии, препоръчително е да се нанесе малко вода с ориз върху кожата, за да се тества преди храненето им. Ако са алергични към овес и ечемик, вероятно е те да са алергични и към ориза. Някои от симптомите на алергия включват подуване на корема, болки в стомаха, повръщане, задух, затруднено дишане, обриви и др.

{title}

Внимание, преди да започнете да давате оризова вода

  • За безопасното въвеждане на оризова вода в диетата на бебето, винаги се консултирайте с педиатъра кога да започнете оризовата вода за бебета
  • Винаги проверявайте за алергии преди хранене на бебето. Нанесете малко вода с ориз върху кожата му или първо нахранете с малки количества и потърсете признаци като повръщане, обриви, затруднено дишане и др.
  • Никога не подменяйте оризовата вода с мляко или формула. Винаги можете да смесвате оризовата вода с формула прах за допълнителни ползи
  • Важно е да се изплакне старателно и да се почисти оризът преди да се кипи. Тъй като замърсителите или замърсителите могат да се придържат към него в оризовите мелници, е необходимо изплакването му с топла вода.
  • Избирането на добър ориз също гарантира, че правилното хранене достига бебето. Тъй като повечето от сортовете ориз имат повече или по-малко еднаква хранителна стойност, изберете среден или дребнозърнест ориз, тъй като те идват на по-ниска цена.
  • Избягвайте добавянето на соево мляко заедно с оризовата вода, тъй като може да влоши хранителните алергии. Може да се добави краве мляко, при условие че бебето ви вече е свикнало с него.
  • Внимавайте с кафяв ориз. Въпреки че кафявият ориз е по-хранителен от белия ориз, той съдържа влакнести слоеве, които трябва да се опънат ефективно. Тези влакна могат да бъдат трудни за храносмилането на бебето.

Как да направим оризова вода?

Приготвянето на оризова вода е лесен процес и изисква само две съставки.

  • Две супени лъжици ориз
  • 1 чаша вода

Процедура:

  • Старателно изплакнете ориза с топла вода, за да отстраните всякакви замърсявания или замърсявания.
  • Поставете ориза в тенджера и добавете вода. Сварете, докато оризът стане мек и нежен.
  • Оценете ориза и съберете водата в чаша.
  • Водата от ориз е готова. За бебета на възраст над 12 месеца може да се добави щипка сол за някакъв вкус.
  • Разредете оризовата вода преди хранене на бебето.

Оризовата вода е проста и безопасна добавка към диетата на бебето, независимо дали те са отпуснати или достатъчно възрастни, за да ядат твърди храни. Консултирайте се с вашия педиатър, преди да въведете оризовата вода за вашето бебе за първи път.

Предишна Статия Следваща Статия

Препоръки За Майките‼